|
سوم آبان ماه روز ملی فسیل با شعار حفاظت مشارکتی، کلید پایداری تنوع زیستی دیرینه
روز ملی فسیل با برنامه ریزی های صورت گرفته با شعارحفاظت مشارکتی، کلید پایداری تنوع زیستی دیرینه، در سال جاری باشکوه تر و هدفمندتر از سالیان گذشته برگزار گردید. در این روز علاوه بر گزارش اقدامات گذشته، برنامه های آتی با رویکرد حفاظت مشارکتی در مدیریت و بهره مندی پایدار از ذخایر دیرینه شناسی کشور تدوین گردید.
معصومه غفاری شهیررئیس گروه زمین شناسی با اعلام این خبر گفت : امسال در راستای اهداف حفاظتی، روز ملی فسیل با شعار "حفاظت مشارکتی، کلید پایداری تنوع زیستی دیرینه" نامگذاری گردیده و از تمامی حافظان محیط زیست، علاقه مندان به دانش دیرینه شناسی و دوستداران طبیعت که با رعایت اصول حفاظت پایدار مناطق فسیلی، در این رویداد مهم مشارکت نموده اند تشکر و قدردانی گردید.
ایشان بیان نمودند: در راستای حفاظت از ذخایر دیرینه شناسی کشور اولین گامی که در سال 1403 برداشته شد ثبت اثر طبیعی ملی درختان فسیلی مشکین شهر اردبیل بود که در آخرین جلسه شورای عالی محیط زیست این مهم صورت پذیرفت.
رئیس گروه زمین شناسی اضافه کرد: تمرکز بر استفاده از ظرفیت حفاظت مشارکتی و معرفی مناطق و رخنمون های با ارزش فسیلی جهت مطالعه، ثبت اثر و حفاظت پایدار، از اهم اقداماتی است که در تعامل دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی با انجمن دیرینه شناسی ایران باید مورد توجه بیشتر قرارگیرد.
وی افزود: به همین بهانه اولین جلسه کمیته ملی تنوع زیستی دیرینه در هفته آتی به منظور همفکری و تبادل نظر جهت ارائه راهکارهای حفاظت از سایت های فسیلی و تنوع زیستی دیرینه در سازمان حفاظت محیط زیست تشکیل می گردد.
وی بیان نمود: به این مناسبت اولین نمایشگاه موقت مولاژ فسیل مهرداران کشور به همت دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی، انجمن دیرینه شناسی ایران و سازمان زمین شناسی و اکشافات معدنی منطقه شمال شرق، در پارک موزه علوم زمین مشهد برگزار می گردد.
ایشان بیان داشتند: در راستای اهداف این رویداد و اهمیت آموزش و تعلیم مهارت های تخصصی و تأثیر مستقیم آن بر رشد علمی و بهره وری کارشناسان، دوره آموزشی دو روزه ای با موضوع " شناسایی سیستماتیک فسیل بی مهره" در آموزشکده محیط بان برگزار می گردد.
وی ادامه داد: از سال گذشته، طی پیگیری ها و مکاتبات گروه تخصصی دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی با دکتر حسین کامیابی شادان یکی از برترین متخصصان فسیل خارپوستان کشور، ایشان فعالیت مطالعه و شناسایی فسیل خارپوستان موجود در مخزن علمی دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی را به صورت داوطلبانه پذیرفتند و تا کنون تعداد 170 نمونه را تا حد گونه مطالعه و شناسایی نموده اند. علاوه بر این، دکتر کامیابی شادان تعداد 7 نمونه فسیل خارپوست را که حاصل کاوش و مطالعات شخصی ایشان بوده، به موزه ملی تاریخ طبیعی اهدا نمودندکه این نمونه با مطالعات جدید تحت عنوان Macraster douvillei,2014 نامگذاری شده است.
ایشان اشاره کرد: اهم اقدامات صورت گرفته در جهت شناسایی و حفاظت از آثار طبیعی و ذخائر با ارزش دیرینه شناسی کشور از سال های گذشته تا کنون، شامل اقداماتی همچون كاوش، استخراج، مطالعه و شناسايي فسيل مهره داران، ردپای علفخواران و گوشتخواران و فسیل تنه درخت در استان های لرستان-آذربایجان شرقی- گرگان- زنجان- سیستان و بلوچستان-کردستان-اردبیل و مازندران می باشد.
وی افزود: تکمیل شبکه مناطق چهارگانه از طریق معرفی محدوده های با ارزش حفاظتی- دیرینه شناسی(مهره داران)درکشور و تهیه نقشه پراکنش فسیل های خارپوستان از برنامه های آتی دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی می باشد.
معصومه غفاری شهیر در پایان ابراز امیدواری کرد که با همکاری و تعامل سازنده بین دفتر موزه ملی تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی با نهادها و مراکز علمی و پژوهشی، گام موثری در جهت حفاظت از فسیلهای کشور به عنوان دروازه حیات پیشین کره زمین برداشته شود.
|